Cukr - časovaná bomba

19. ledna 2020 v 15:46 | Eliss |  Moje kecy
Mám ráda různé dokumenty, proto často koukám na Prima Zoom nebo CS Mystery. A zrovna včera se mi poštěstilo zachytit zajímavý dokument s názvem Cukr - časovaná bomba.
O cukru a jeho plusech a mínusech jsem již před lety psala jeden článek, protože byl ale dokument velmi zajímavý a já jsem se dozvěděla nějaké nové informace, chtěla bych se o něm ještě rozepsat.
Překvapilo mě, že dokument je německý, měla jsem dojem, že dokumenty týkající se obezity točí zásadně Američané.
Celý dokument nemá ani třičtvrtě hodinky. Hned na začátku se seznamujeme s rodinou Kalisherových. Manželé se třemi dětmi právě míří do kina. Jenže co by to bylo za filmový zážitek, kdyby nešli do kina vybaveni Colou, popcornem a bonbóny?
Jenže ve všech těchto věcech je obrovské množství cukru.
Běžné ráno u Kalisherových začíná snídaní. Děti si prý sami vybírají, co budou snídat - a samozřejmě snídají sladké. Kakao, koláčky, a limonádu.
Nejmladší člen rodiny, osmiletý Lucas, se přiznal, že k obědu si někdy dá Colu a Nutellu - ale jen když o tom nevědí rodiče. Celá rodina vyskládá na stůl všechny potraviny, které obsahují cukr, a které denně zkomzumují. A je to tedy síla. Ale pozor - Kalisherovi nejsou obézní. Jenže jak je vysvětleno dále, to že člověk není obézní neznamená, že by to měl s cukrem přehánět. Ba právě naopak.
Kalisherovi se rozhodnou žít jeden týden zdravě a vynechat velkou část cukrů ze své stravy - ale s tím, že mohou zkonzumovat ovoce kolik chtějí, protože v ovoci je sice taky cukr, který se jmenuje fruktóza, ale ten patří mezi ty zdravější.
Rodina se vydává na nákupy, a najednou si uvědomí, kolik času jim zabere studování etiket a snaha z nich vyčíst množství cukru a o jaký cukr přesně se jedná není zcela jednoduché.
Následně se přesuneme do laboratoře, kde tým vědců pomocí testů zjišťuje, kolik cukru je v jednotlivých nápojích. Pivo a víno dopadlo dobře, protože většina cukru v něm je fermentací přeměněna v alkohol.
Nejhůře dopadla Coca Cola a nápoj pro děti Nesquik. Nesquik jsem jako malá také milovala, ale neměla jsem ho nijak často.
Co mě však zarazilo bylo to, že velké množství cukru obsahoval Mangový koktejl, což je džus vyráběný firmou Granini. Co jsem zjišťovala, tak u nás se nejspíše neprodává, ale v Německu jej sehnat můžete.
Mangový koktelj obsahoval celých dvanáct procent cukru!
Kalisherovi mezitím statečně bojují se svým bezcukrovým týdnem. Nejhorší je to pro ně večer u televize - jsou zvyklí si u ní něco zakousnout, nejčastěji bonbony a to celé zapíjejí limonádou. Dnes ale ne.
Další den je víkend, a to paní Kalisherová peče buchtu. Lze ale upéci buchtu úplně bez cukru? To sice ne, ale nakonec cukr šikovná hospodyňka zčásti nahradí stévií - což je rostlina, která je známa pro svou sladivost.
Členové rodiny jsou trochu rozpačití, ale nakonec všem buchta moc chutná.
Podle odborníka z univerzity je cukr návykovou látkou, která se dá srovnat se závislostí na alkoholu. Cukr má však podle něj větší rozsah. Krom toho že způsobuje obezitu a cukrovku, přispívá také ke vzniku rakoviny.
Závěr dokumentu končí pozitivně alespoň v tom smyslu, že společnost Disney ve svých reklamách a pořadech začala propagovat cukr v ovoci a ne ve sladkostech.
Celý dokument se mi moc líbil, a opravdu jsem se dozvěděla spoustu věcí, o kterých jsem neměla ani tušení. Už delší dobu si nesladím žádné nápoje, a piju jenom obyčejnou vodu - vyjímkou jsou pouze šumivé vitaminové tablety, a jinak se opravdu cukru v nápojích vyhýbám.
Bohužel si to ale vynahrazuju sladkostmi, které miluju, ale i když díky nim nepřibírám, měla bych to omezit, jenže to bohužel není jednoduché.
A co Vy? Jak to máte s cukrem Vy? Sladíte si čaj a kávu? A máte rádi Colu? A je cukr podle Vás nebezpečný zabiják, nebo to jsou jen plané výhružky vědců? Napište mi do komentářů!
Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásnou neděli, Vaše Eliss ♥
Výsledek obrázku pro Kolik kostek cukru je v nápojích
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Koberec nebo lino?

Koberec 66.7% (126)
Lino 33.3% (63)

Komentáře

1 tinka77 tinka77 | 19. ledna 2020 v 16:00 | Reagovat

ešte nebezpečnejšie sú rôzne náhrady cukru, ktorými sa drahší cukor nahradzuje. Rozhodne treba vynechať rôzne sladené nápoje ktoré sú tým plné. Ale zase čím menej cukru tým viacej konzervantov. Starí rodičia varili lekvár bez cukru a sladili málo alebo medom. Cukrovku takmer nepoznali

2 slunecnyden slunecnyden | Web | 19. ledna 2020 v 16:32 | Reagovat

Vím, že cukru zkonzumujeme hodně, ale moc nemám sílu to omezit... je to tak, že obézní nejsme a cukr potřebuje třeba i mozek... Ale omezit bychom měli.

3 helmii helmii | Web | 19. ledna 2020 v 17:42 | Reagovat

Piju jen vodu (občas s citronem), kávu ani čaj nesladím, občas si dám nějaký džus ředěný vodou. Ale sladké miluju. Od nového roku se to snažím omezit co nejvíc a nebo si dělat zdravější alternativy, například tyčinky ze sušených neproslazených datlí. Občas mi to ale prostě ujede a sem tam (cca jednou za týden) si něco nezdravého zobnu (jako třeba pásek hořké čokolády nebo dva až tři kousky bonboniéry).

4 silluety silluety | Web | 19. ledna 2020 v 18:20 | Reagovat

S tim cukrem to mám stejně jako ty. Snažím se nesladit, ale cukr taky doháním v sladkostech. Prostě si nemůžu pomoct no :D

5 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 19. ledna 2020 v 18:35 | Reagovat

Co je fakt, kávu ani čaj si nesladim.. Mimochodem cukrovka není s cukru jako takového, ale přispíva k ní Obezita a uzeniny..

6 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. ledna 2020 v 18:51 | Reagovat

Vidíš, cukr...
Mám známou, zarytou odpůrkyni cukru. Svému dítěti vaří a peče, všechno bez cukru.
Jenže dítko vyrostlo a ejhle, první limonáda a už byl v nemocnici. Jeho tělo se s cukrem nedokázalo poprat, protože ho nikdy vlastně nepoznalo.
S cukrem je to jako se vším. Když je ho trošku, je to dobře, když je ho moc, je to špatně...

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. ledna 2020 v 20:20 | Reagovat

Kolu nepiju, kávu nesladím.

8 Leník Leník | Web | 21. ledna 2020 v 8:37 | Reagovat

Hodně zajímavé. Sladkosti mám také ráda, ale dám si je jen občas. Dost sportuji, takže to kompenzuji.

9 Valentina Valentina | Web | 25. ledna 2020 v 19:10 | Reagovat

Já bych neblbla. Tlusťoch nejsem, proč bych si v hezké chvilce dávala něco, co mi nechutná. Neslazené bábovky a marmelády nám dělá tchýně. Je to hnus a nakonec to sní kozy. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Výsledek obrázku pro kniha ti sluší