Knižní recenze 90 Farma zvířat

27. července 2018 v 15:36 | Eliss |  Moje kecy
Autor: George Orwell
Žánr: Román
Mé hodnocení: 95%
Obsah: Skupinka hospodářských zvířat včetně psů a myší jednoho dne uspořádají na farmě pana Jonese schůzi, kde jako jiná hospodařská zvířata vykonávají těžkou práci.
Starý Major, velký kanec, zvířata ponouká k revoluci. Lidé jsou podle něj největší nepřátelé, je třeba se jich zbavit, a ujmout se vlády nad farmou.
Každý, kdo chodí po dvou nohách, je nepřítel. Je tedy potřeba se lidí zbavit, ale v žádném případě nepřebírat jejich zvyky!
Takže žádné zvíře nebude chodit oblečené, nebude pít alkohol a nejdůležitější je, že všechna zvířata si jsou přeci rovna.
"Revoluce" - čili vyhnání lidí z farmy se nakonec opravdu podaří.
Starý Major posléze umírá, a jeho funkci přebírá Kuliš s Napoleonem, hlavní plánovači práce a pravidel soužití.
Zvířata si užívají svobodu, pocit, že dělají jen sami na sebe a nikdo je nevyužívá.
Postupně se však začnou dít změny, a to změny ne úplně k lepšímu. Jak se zachovají zvířata, v čele s oslem Benjaminem?
Hodnocení: Po dlouhé době jsem se rozhodla přečíst si něco z povinné četby.
Na přebalu knížky se píše, že kniha má být ostrou kritikou Stalinova režimu. A opravdu se tu dá při pozorné četbě najít spousta podobných prvků - skromnost pracujích, a naopak nadřízení se mají nejlépe, dokonce smí spát v postelích, užívat si hojnosti zrní, protože přeci vykonávají "těžkou" duševní práci.
Zato pracujícím jsou snižovány příděly, naopak přidávána práce a pravidla o rovnosti a zbytek zásad, která se zvířata zavázala dodržovat, jsou postupně ignorována.
Kniha začíná až pohádkově, ale v to co se postupně přemění, je alarmující.
Četla se velmi rychle, 150 stránek nenudí a je vyplněno moudry, která jsou i dnes velmi aktuální.
Od Orwella jsem četla již román 1984 a tato kniha se mi snad líbila ještě více!
Mohu doporučit, pokud si chcete přečíst něco trochu náročnějšího, ale nemusíte se bát, že byste se při čtení ztráceli.
A co Vy? Četli jste tuto knížku? A znáte spisovatele George Orwella? Napište mi do komentářů!
Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥
Výsledek obrázku pro Farma zvířat
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Koberec nebo lino?

Koberec 67.8% (80)
Lino 32.2% (38)

Komentáře

1 NaTyy NaTyy | Web | 27. července 2018 v 20:16 | Reagovat

Tuto knížku jsem měla v povinné četbě k maturitě a můžu říct, že mě opravdu bavila a přečetla jsem ji za chvíli :)

2 Leník Leník | Web | 28. července 2018 v 11:33 | Reagovat

Četla jsem Farmu zvířat i 1984. Farma se mi také líbila více. Je to velmi kvalitní knížka <3, hrozně se mi líbila. Mám ji také k maturitní četbě a vůbec bych se nezlobila, kdybych si ji vytáhla :).
Na konci školního roku jsme se v češtině na Farmu zvířat dívali (animovaný film).

3 tinka77 tinka77 | 28. července 2018 v 16:51 | Reagovat

keď som maturovala ja v roku 1973 tak Orwell povinným čítaním nebol ,-D Knižku som nečítala a vlastne ani nič od Orwella

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 28. července 2018 v 17:20 | Reagovat

Orwella jsem četl.
A je stále aktuální.

5 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 29. července 2018 v 9:29 | Reagovat

Na tu se chystám už od prváku :-D furt se k ní nemohu dostat. Dala jsi hodně vysoké hodnocení, tak to jsem na ní zvědavá ještě víc :)

6 Džejní Džejní | Web | 29. července 2018 v 9:52 | Reagovat

od Orwella som citala Zvieraciu farmu aj 1984 a obe knihy su rozhodne na zamyslenie a stale aktualne. som rada, ze som si ich precitala, ale na rozdiel od teba preferujem 1984.

7 Alžběta Alžběta | E-mail | Web | 29. července 2018 v 10:13 | Reagovat

Farmu zvířat jsem četla jako povinnou četbu ve 3. ročníku osmiletého gymnázia, a moc se mi to líbilo. Satira komunistického režimu je opravdu jasně zřetelná, knížka se čte jedním dechem, a přitom je zajímavá, plná životních mouder. 1984 si určitě musím ještě přečíst...

8 Hrašulee Hrašulee | Web | 29. července 2018 v 11:05 | Reagovat

Knihu jsem přečetla jen kvůli tomu, že byla v povinné četbě jako jedna z těch lepších. Souhlasím s tím, že je aktuální. Mě se bohužel nelíbila tolik, protože mi těch zvířat bylo líto a já takové filmy ani knihy nemám ráda. Chápu, že to mělo jiný význam, ale já celkově osudy zvířat prožívám mnohem víc než osudy lidí :D

9 Lux Lux | Web | 29. července 2018 v 22:32 | Reagovat

Orwell je prostě neskutečný. Rozhodně jeden z mých oblíbených autorů, píše prostě pravdu a umí ji poeticky zakulatit.

10 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 30. července 2018 v 20:01 | Reagovat

Knihu jsem cetl nějak hned po "plyšaku". Take si vzpominam na kresleny vtip od Rencina. Bavi se dva husiti "Bratře, jsme si pořád vsichni rovni, nebo už revoluce zvítězila"

11 Abs Abs | Web | 31. července 2018 v 10:12 | Reagovat

Tuto knížku si budu brát k maturitě a zrovna teď se chystám povinnou četbu. Vzhledem k tomu, že si dala vysoké hodnocení, tak si ji snad přečtu jako jednu z prvních:D:)

12 Ennie Ennie | Web | 3. srpna 2018 v 18:35 | Reagovat

Farmu zvířat mám ráda :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Výsledek obrázku pro kniha ti sluší