Doba cukrová

20. července 2018 v 20:20 | Eliss |  Moje kecy
Když jsem byla malá, hrozně jsem milovala sladkosti. Hlavně čokoládu.
Jak jsem dospívala, moc se to nezměnilo. V sedmnácti letech jsem onemocněla anorexií, a v obrovské míře jsem konzumaci všeho sladkého omezila. Ale nikdy tyto dobroty nezmizely z mého života.
Co jsem se této hrozné nemoci zbavila, zase jsem začala konzumovat sladkosti. Čokolády, zákusky ke kávičce, a naprosto ohromné slazení čajů. No, někdy jsem si dávala i čtyři lžičky.
Kupodivu jsem ani moc nepřibrala. Ale poslední dobou jsem už cítila, že je toho cukru příliš.
Vypěstovala jsem si hroznou závislost. Každý den alespoň jedna tabulka čokolády, sladké pečivo, sladké čaje a šťávy...
Začala jsem tedy přestat sladit čaje i kávu. Ze začátku mi to nechutnalo, ale už jsem si zvykla. Pak jsem začala pít jen obyčejnou vodu. Přítel si dělá sirupy, ale mě to už přišlo jako lepidlo.
Bohužel, i tak je ve spoustě potravin zbytečné množství cukru. Nedávno jsem si koupila sušené brusinky a šokovalo mě, kolik je v nich cukru.
Podle výživové tabulky jedné nejmenované oplatky obsahuje 100 gramů výrobku celkem 39 gramů cukru. Není to ale příliš mnoho?
Jeden pán, co bydlel u nás na vesnici, měl cukrovku. To mu bohužel nezabránilo v jeho závislosti na cukru. Kupoval si Coca-Coly a pil je ve velkém. To však nebylo vše. Dokonce si do nich házel kostky cukru, aby byl nápoj sladší...
Pokud je cukr konzumovám ve velkém, hrozí opravdu nepěkné zdravotní problémy.
Cukrovka, problémy s játry, obezita, dokonce akné a vyrážky...
Celých 35 milionů úmrtí ročně má na svědomí tento bílý prášek.
Osobně si myslím, že největší problém s tímto mají v Americe. Viděli jste někdy ty dokumenty o obezitě? Už mladí lidé mají velkou náchylnost k infarktu a nemocné srdce...
S přítelem si už nějakou dobu kupujeme hnědý cukr, který je na rozdíl od bílého zdravější. Hnědý cukr totiž neprochází chemickým procesem, nedochází k odstranění melasy a následnému bělení.
Melasa obsahuje spoustu vitaminů - vápník, sodík, železo...
Ze začátku jsem se k hnědému cukru stavila odmítavě, nyní na něj ale nedám dopustit. Pokud mám někdy potřebu si něco osladit, rozhodně jen hnědým cukrem. Ve většině kaváren, které navštěvuji, se také ke slazení dává hnědý.
Rozhodně není špatné s cukrem trochu zvolnit.
Naučila jsem se vychutnávat čaj i kávu bez cukru a vynikne pro mě více jejich chuť.
Občas samozřejmě zahřeším a něco sladkého si dám. Ale více se hlídám a nepřeháním to. Nechci mít totiž do budoucna zdravotní problémy, a je přece tolik "zdravého" cukru, který je v ovoci...
A co Vy? Sladíte hodně, nebo ne? A co si myslíte o nadměrné konzumaci tohoto "bílého jedu"? Napište mi do komentářů!
Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥
Výsledek obrázku pro Sugar poison
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Káva nebo čaj?

Káva 35.9% (52)
Čaj 59.3% (86)
Ani jedno 4.8% (7)

Komentáře

1 Janina Janina | Web | 20. července 2018 v 20:57 | Reagovat

Já v současné době nahradila sladkosti ovocem... a fungujeto :)

2 Cherry Berry Cherry Berry | Web | 20. července 2018 v 21:04 | Reagovat

Já nesladím vůbec a díky tomu si vychutnám pravé chutě potravin. Chutnají mi bílé jogurty, piju minerálky bez příchutě...Úplně se ale sladkému nevyhýbám. Mám ráda zmrzlinu a dezerty, jednou za čas si dám 70 % čokoládu, občas piju 100% ovocné džusy a každý den sním 2 porce ovoce.

3 Janinka Janinka | E-mail | Web | 21. července 2018 v 7:36 | Reagovat

Do sušených brusinec se ale cukr nepřidává, nebo si to alespoň myslím, tam je ten cukr přírodní. A to je právě ten rozdíl, když si dáš sušené ovoce nebo sušenku či čtyři lžičky cukru do čaje :-).

4 SáraD. SáraD. | E-mail | Web | 21. července 2018 v 11:04 | Reagovat

No, myslím, že bych to také měla s tou čokoládou a sušenkami konečně omezit, i když to zase na mě tolik není vidět, jsem trochu závislá... jinak co se týče slazení, tak čaje nesladím už pár let, ale třeba kávu musím, pač nemohu mléko, tak mi to bez cukru nechutná a většinou ani nejsem schopna polknout, ale zase nesladím tolik... asi také přejdu na hnědý cukr :)
Super článek.

5 Charlie Charlie | E-mail | Web | 21. července 2018 v 14:08 | Reagovat

Když jsem jako děcko poprvé viděla u pratety hnědý cukr, bála jsem se, že je špinavý :D teď sladím většinou právě hnědým cukrem nebo agávovým sirupem. Bílému se nijak zvlášť nevyhýbám, ale ani ho nepotřebuju. Fíha, přislazovat colu, tak to je něco o.O

6 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 21. července 2018 v 16:34 | Reagovat

Náhodu historii, kdy se začalo říkat cukru - bílý jed znám.
1. Jed to být nemůže a není. Jed je věc, po niž konzumaci budete mít otravu. Žádný průzkumný ústav tohle nikdy nepotvrdil a právem! Cukr je dnes skoro ve všech potravinách, takže by byla otrávená polovina zeměkoule.
2. Kdysi dávno jeden "vědec", který o tom dokonce napsal knihu, vydělal strašné prachy na tom, že tvrdí, že cukr je jedový. Lidi to zajímá, protože je ve všem, takže se chodí četně na jeho přednášky, čtou se jeho knihy, dělají s ním rozhovory,... ale jenom šíří falešné konspirace.
3. Cukr vydělává opravdu mega velký prachy. A jedna laborantka, která se stará o kontrolu receptů v televizi říkala: „Cukr se dává do potravin protože je levný a zlevnuje tím cenu celého produktu." Navíc má tu schopnost, že v tom chuťově nevadí. Třeba v McDonaldském kečupu je cukru skoro 31,5 procent. Myslím. Ostatní výrobci dalších surovin musejí konkurovat a budou. Jistě se najde konkurent, který bude hrát nečestnou hru a bude roznášet bludy/nepravdy/lži/hoaxy/fake news - tak moc se to probírá, a lidi tomu stále věří.
Hnědý cukr má i dost nevýhod, tím že je nezpracovaný a nedoporučuje se těhotným ženám a kojícím. A proto vám musím říct - Kecám. :D Ale, že jste mi to... dobře kecám až teď. Je to pravda. Taky v dokumentu říkali postarším lidem ale to nevím. Já jenom  píšu co si matně pamatuju z dokumentů o Cukru. :)

7 tinka77 tinka77 | 21. července 2018 v 17:40 | Reagovat

hm ja mám tiež cukrovku a občas to s tým sladkým preháňam

8 Sakamakiya Wolf Sakamakiya Wolf | Web | 21. července 2018 v 19:51 | Reagovat

My s přítelkyní dostali hromadu čokolády xD

9 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 22. července 2018 v 8:10 | Reagovat

„Podle výživové tabulky jedné nejmenované oplatky obsahuje 100 gramů výrobku celkem 39 gramů cukru. Není to ale příliš mnoho?" V jednom dokumentu říkali, že ve většině výrobků je více cukru než je doporučená denní dávka. Což zní strašně, ale asi to moc nevadí, když to nedělá žádné problémy. :)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. července 2018 v 10:27 | Reagovat

Sladké jsem příliš nemilovala, tak normálně, a je to 6 neděl, co mi diagnostikovali cukrovku. Takže teď nejím sladké vůbec a hlídám si i neviditelné sacharidy, ty jsou ve všem. Za 3 měsíce jdu na kontrolu, tak jsem zvědavá, zda razantní odsun sacharidů pomůže.

11 Geheimnis Geheimnis | E-mail | Web | 25. července 2018 v 13:06 | Reagovat

[3]: Bohužel se obávám, že ten cukr tam přidaný ještě je, taky mě to minule vyděsilo, když jsem si přečetla složení. A taky mě zarazil obsah oleje, teď už nevím jakého. No koupila jsem si je a snědla, ale už jsem z nich neměla takový požitek.

Já už těch strašáků o bílém cukru taky slyšela hodně a doteď jsem k tomu taky měla spíš odmítavý postoj, ale vzhledem k tomu, že si čaj pořád dost sladím (taky bývaly doby, kdy jsem si dala i 4 lžičky, teď jsem to snížila na 2 a půl, ale níž už mi to nejde :-( :D), asi začnu aspoň na to slazení čajů kupovat hnědý cukr. :-)

12 klavesnicetuka klavesnicetuka | E-mail | Web | 25. července 2018 v 14:24 | Reagovat

ty jo 4 lžičky cukru
kávu a čaj nesladím, teda kávu jen čtvrtku lžičky aby mě nebolel žaludek a radši piju čistou vodu, šťávy moc nemusím:) a se sladkým se krotím protože bych se neunesla

13 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 26. července 2018 v 7:19 | Reagovat

[3]: Janinko, tam se ho právě přidává až hanba!:) Pokud nenarazíš na balení bez přidaného cukru...ale to je skoro umění :)

14 niki-chan niki-chan | Web | 26. července 2018 v 7:38 | Reagovat

Cukr je dnes už skoro ve všem, bohužel, jen třeba pečivo v cizích restauracích je sladké atd...

15 Lucky Lady. Lucky Lady. | Web | 26. července 2018 v 8:32 | Reagovat

PRESNE!! Konečne sa to dostáva do povedomia, a viac a viac ľudí začína žiť tou "zdravšou" variantou. Biely cukor som tiež vymenila za trstinový cukor, ale máš pravdu, ešte stále je v toľkých jedál, aj v jogurtoch..ale úplne sa mu bohužiaľ nevyhneme. Ale čaj absolútne nesladím, kávu nepijem, takže nemám takýto problém. A malinovky (niekedy som pila tiež ochutené) som vymenila za čistú vodu prefiltrovanú, alebo pijem aj minerálky, alebo balenú pitnú vodu. Už len to, že nebudeš každý deň piť osladené vody (aj my sme si zarábali so sirupom, keď sme boli malí), to veľa urobí. Ja keď sa obzriem, ako som sa doteraz stravovala - katastrofa..teraz je to sto a jedno. Samozrejme zhreším aj ja, ale aj vyprážané a hlavne v reštauráciách som úplne vyradila zo svojho jedálnička, chipsy som jedla na kamióny, teraz vôbec. Treba sa troška uvedomiť, lebo naozaj to čo nám už dávajú do obchodov, samé hnusoby...samá rakovina. No držím ti palce, nech ti to vydrží. :) Ale myslím si, že určite áno, pretože už teraz vieš, čo to všetko obnáša, a psychika ti to už nedovolí to konzumovať v takom množstve. :) A tá Coca-cola ma dostala, že ešte si pridáva kocku cukru. To už čo musí byť?!!! :D

16 jsemucitelka jsemucitelka | Web | 26. července 2018 v 9:18 | Reagovat

Také se snažím cukr omezovat. Mívám období, kdy sladké vůbec nejím a jindy bych snědla tabulku čokolády. Kafe piju už i bez mléka a bez cukru. I když by mi občas asi cukr neuškodil, protože ve školství je to něco, co vás pak trochu nakopne. :-D Ale i tak si dám raději černé kafe.
Ono je to podobné i se solí. Hrozně lidí solí neskutečně moc a to tělu také neprospívá. Snažím se se solí také šetřit.

17 Jeife Jeife | E-mail | Web | 26. července 2018 v 10:18 | Reagovat

Ja se nekolika sladkosti za den zbavila s prechodem na veganstvi. Pred tim jsem bilkoviny, ani dostatek vitaminu a mineralu neresila. S veganstvim jsem se zacla zajimat. Zjistila jsem, ze kdyz mam dostatek vitaminu, mineralu a hlavne bilkovin, tak me sladky skoro nezajima.
Ale neni sladky jako sladky, ovoce miluju <3
Co se hnedyho cukru tyce, taky ho kupuju. Spotrebu ale nemam velkou :)
Vazne pochybuju, ze by v nem bylo vyznamny mnozstvi mineralu. Me proste jen chutna daleko vic nez ten bilej :)

18 little-booktea little-booktea | Web | 26. července 2018 v 15:28 | Reagovat

Já třeba miluji sladkosti, ale na drou stranu necukruji moc např. čaj, když jsem byla malá bez cukru bych ho nepila a dávala jsem si do něj 2 lžičky cukru, postupně jsem se naučila ho pít bez cukru, ale bohužel můj táta pořád cukru 3- 4 lžičky do hrnku  nebo do kávy

19 Janinka Janinka | 26. července 2018 v 17:01 | Reagovat

[11]: [13]: Tý jo, tak to jsem si naběhla, koukala jsem na složení brusinek a je to fakt síla. Vubec jsem netušila, že je to to samé, jako proslazené ovoce... 😕

20 Janinka Janinka | 26. července 2018 v 17:04 | Reagovat

[11]: Dobrá náhrada cukru je cukr třtinový :).

21 Joina Joina | Web | 26. července 2018 v 17:36 | Reagovat

Máš naprostou pravdu. Dříve jsem tomu sladkému dávala více než teď. Ale mě taky dost ovlivňuje to co se tu o tom říká a tak. Ale i tak si myslím, že to je ten cukr lepší pro zdraví omezit.
Omezila jsem oplatky, čokolády, a čaje slazené s cukrem, ale dortům fandím pořád :)

22 Čerf Čerf | E-mail | Web | 27. července 2018 v 6:39 | Reagovat

Jedem může být cokoli, záleží jen na dávce. A rozesmálo mě přislazování cocacoly :-).

23 Dena Destra Dena Destra | E-mail | Web | 27. července 2018 v 21:24 | Reagovat

Sladiť Colu cukrom? A ja som si myslela, že zjem toho veľa sladkého. xD
Tiež sa snažím sladké obmedzovať a ak aj hej, tak málo.

24 Torishia Torishia | Web | 27. července 2018 v 22:13 | Reagovat

Ja sladím tak strašne, že mne nikto radšej ani z čaju (keďže kávu nepijem) neodpíja. Pravdou ale je, že ja sladím zásadne medom a to dávam aj 3-4 (snažím sa to zmierniť tak som znížila o jednu, predtým to bolo 5-6) lyžićiek medu. Chutí to inak a hlavne med je zdravší. Plus u nás doma sa vždy sladilo medom a cukrom len keď nebol med - čo bolo výnimočne.
Nevidím zmysel v tom, meniť biely za hnedý cukor. Niekto mihovoril, že je to vlastne jedno, je to to isté. Ktovie, ja som to nikdy neriešila, dokonca ani keď som si do kanclu na brigáde teraz kupovala cukor (lebo čaj bez aspoň 2 kociek cukru je pre mňa nepiteĺný - keď už tam nemám ten med) mi to bolo jedno.
Ono, keď má človek cukrovku neznamená to, źe nesmie sladké alebo tak. Tiež závisí od toho, ako veľmi vážnu ju má, babka tá napr. sladké jedla dlho aj keď ju mala, a druhá babka tá nezje sladké nič, ani tatranku nie.
Pravdou však je, že ćokoľvek s čím to preháňaš môže byť jedom. Dokonca aj ten môj med ma môže priviesť do hrobu, rovnako ako toho suseda cukor, čo sladí ešte aj colu (to uź je iný extrém :D )

25 alpos alpos | E-mail | Web | 28. července 2018 v 8:19 | Reagovat

Samotný cukr nemusím, hořká čokoláda víc než 75 % je lepší. Cukr je stejně i v ovoci a člověk má víc energie , když se cukrem nezaplácá- paradoxně :-)Do zeleného nebo bylinkového čaje cukr nikdy! Někdy do černého, ale pak s citronem. To přijde samo, čím jsem starší, tím menší potřebu cukru mám. Možná ho děti potřebují víc..?

26 K. K. | E-mail | Web | 28. července 2018 v 15:36 | Reagovat

Se sladkym problém ani moc nemám, jasně, sem tam si nějakej koláč ke kafi dám ráda, ale spíš cukr přijímám v ovoci, takže to si myslím, není tak zlý. Horší je to se slanym, za pizzu a další prasárny bych vraždila :D

27 Bara-chan Bara-chan | Web | 28. července 2018 v 19:45 | Reagovat

Já jsem takový trochu závislák, že si snad každý den dám něco sladkého. Kousek čokolády nebo koláček, to prostě ke kafe musím - ale taky jsem v tom vybíravá, a nejen co se týče cukru, ale třeba i procent kakaa nebo obsahu palmového oleje... :D Na druhou stranu si to kafe třeba neosladím :) A sladké vody, džusy atd nepiju vůbec, nejradši vodu, max s citronem nebo jiným ovocem :)

28 nudistka nudistka | Web | 29. července 2018 v 10:20 | Reagovat

Kafe nepiju, čaj si nesladím, ale nějakou tu sladkou limonádu si dám. Sladkosti jako sušenky, čokoládu a dortíky nepapám.

29 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 29. července 2018 v 12:44 | Reagovat

Hnědý cukr je boží. Taky o tom přemýšlím, že bych jej měla omezit, naučila jsem se preferovat vodu a vždycky jsem byla spíš na slané (i to se musí omezovat), ale příjde mi, že cukru je všude fakt hodně.

30 M. M. | E-mail | Web | 29. července 2018 v 22:33 | Reagovat

Vím, že cukr není nic dobrého, ale třeba čokoládě málokdy odolám. (Lépe řečeno nikdy.) Čaj mi neoslazený moc nechutná. Obzvlášť můj oblíbený earl grey.
Na druhou stranu třeba vůbec nepiju CocaColu a podobné věci. Nakonec u mě stejně vítězí sladké ovoce!
Chtělo by to, aby se každý zamyslel nad tím jestli nejí toho cukru trochu moc. Hned zítra si do svého čaje dám místo dvou lžiček cukru, jen jednu! :)

31 ilovehorsez ilovehorsez | Web | 3. srpna 2018 v 14:27 | Reagovat

Já jsem začala pít vodu místo šťávy už někdy v osmi letech. Tehdy jsem prohlásila, že chci pít zdravěji a vydrželo mi to dodnes.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Výsledek obrázku pro kniha ti sluší