Knižní recenze 43 Tajemný hrad v Karpatech

2. října 2017 v 15:55 | Eliss |  Moje kecy
Autor: Jules Verne
Žánr: Román, Scifi
Mé hodnocení: 80%
Obsah: Román se odehrává na tajemném polozříceném hradě v transylvánských Karpatech, který je opředen strašidelnými pověstmi - prý v něm mají údajně sídlit duchové.
Když pastýř Frik spatří dalekohledem, který koupil od potulného kramáře v hradě kouř a světla, nastává ve vesnici Verst boží dopuštění. Hrad je totiž již několik let opuštěný po záhadném zmizení barona Gorce, který byl poslední svého rodu.
Statečný dělník Nik Dek se rozhodne se svým zbabělým společníkem doktorem Patakem vypravit se do hradu, aby učinil přítrž strachu vesničanů. Povede se mu to, nebo se z hradu již nevrátí?
Navíc se den před jejich odchodem rozezní v hostinci tajemný hlas, který nikomu z hostů nepatří a důrazně Nika Deka varuje...
Hodnocení: Po všech detektivkách a krvácích velmi příjemná změna.
Děj je docela jednoduchý, ale Vernův styl vyprávění mu dodává originalitu a napětí. Musím také vyzdvihnout autorovu schopnost předvídat vynálezy, které v té době nebyly ještě objeveny.
Film jsem neviděla, takže jsem zvraty vůbec neočekávala a hlavně konec je velmi napínavý.
Velmi se mi líbí i ilustrace, které jsou na každé třetí straně a jen přispívají k atmosféře knihy.
Teď akorát nevím, jestli si dobrý dojem z knihy nezkazím filmem, který bude třeba úplně jiný. Snad mi poradíte v komentářích.
A co Vy? Četli jste tuto knihu nebo jste viděli film? Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥
Výsledek obrázku pro tajemný hrad v karpatech kniha
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Klikni :-)

KLIK 100% (205)

Komentáře

1 J.R. J.R. | Web | 2. října 2017 v 18:35 | Reagovat

Znám jen film a ten se mi moc nelíbí :(

2 deborahw deborahw | 2. října 2017 v 20:19 | Reagovat

Knihu jsem bohužel nečetla, ale film jsem viděla. Byl natočen jako komedie, místy jako parodie a trochu se podobá filmu Adéla ještě nevečeřela. Takže, pokud si chceš zachovat hezký dojem z knížky, můžeš být filmem, pokud se na něj rozhodneš podívat, trochu zklamaná. Já jsem byla takhle kolikrát rozčarovaná, když jsem si přečetla nějakou knihu a potom viděla podle ní natočený film.

3 tinka77 tinka77 | Web | 2. října 2017 v 21:18 | Reagovat

film som nevidela ale toto je jedna z menej známych Verneoviek- páčila sa mi, voľakedy som ich čítala snád všetky

4 Miloš Miloš | Web | 2. října 2017 v 22:50 | Reagovat

Verneovky jsem hltal jako malý kluk, např. Cesta kolem světa za 80 dní, 5 neděl v balonu, 20 tisíc mil pod mořem, Cesta do nitra Země, ale tuto knihu jsem nečetů. Vím, že byl podle ní natočen i film, ale nejvíc mně utkvěl obrat "je tajemný jak hrad v Karpatech" :-).

5 Nemessis Nemessis | Web | 3. října 2017 v 11:00 | Reagovat

To mne zaujalo vždy jsem se tam chtěla podívat

6 niki-chan niki-chan | Web | 3. října 2017 v 15:13 | Reagovat

To jsem vůbec netušila, že je i kniha, znám jen film, který není špatný

7 František František | Web | 3. října 2017 v 15:22 | Reagovat

Z filmu si pamatuji,že tam hrál pan Hrušínský a Dočolomanský ,bylo to hodně retro, ale vůbec jsem netušil,že je to původně verneovka

8 MagicMax MagicMax | Web | 3. října 2017 v 21:09 | Reagovat

Máš taky nefunkčního statistiky v poctu návštěv za včerejší den?

Já netúsilí že se věnuješ i staršímimo knihám. :)

9 Cecílie Cecílie | Web | 4. října 2017 v 10:44 | Reagovat

Jo jo, není nad klasiku, taky mám ráda ilustrace v knihách. Film neznám, takže bohužel neporadím.

10 klavesnicetuka klavesnicetuka | Web | 4. října 2017 v 13:39 | Reagovat

obdivuji kolik toho zvládneš přečíst:-)

11 Joina Joina | Web | 4. října 2017 v 17:45 | Reagovat

Od Verna jsou skvělé knížky. Tuhle jsem bohužel nečetla, ale věřím, že byla pěkné. Film jsem viděla a líbil se mi.

12 Magicmax Magicmax | Web | 4. října 2017 v 19:48 | Reagovat

Díky ti moc za odpověd. :) Hele já už přemýšlel jaký spiknutím čelím :D Díky ti za odpověd. ;)

13 Katka Katka | Web | Neděle v 13:26 | Reagovat

Mám takové tušení, že jsem dosud žádnou verneovku neviděla a ani nečetla :(
Ten film mě moc neláká, protože teď mě napadá jen český a ty většinou moc nemusím, ale k nějaké knize od něj bych se učitě někdy mohla dostat, třeba k této, podle tvého popisu zní docela zajímavě a taky mě dost fascinují ty jeho popisy vynálezů.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama