Knižní recenze 19 Romeo a Julie 2300

22. dubna 2017 v 13:08 | Eliss |  Moje kecy
Autor: Vladimír Páral
Žánr: Sci-fi, Román
Mé hodnocení: 60%
Obsah: Děj se odehrává v roce 2030 v Praze. Věda a technika pokročily natolik, že peníze byly zrušeny a vycestovat na druhý konec planety se dá během několika minut.
Hlavní hrdinové jsou Milan a Manka - dvacetiletí milenci, kteří se velmi milují.
Doba je ovšem tak dopředu, že musí projít testem, jestli jsou jejich osobnosti vhodné k dalšímu soužití.
Testy odhalí, že si nejsou souzeni - Milan je velmi inteligentní a konstruktivní, naopak Manka má IQ dost nízké a navíc se hodně citově váže.
Oba jsou od sebe odloučeni a institut se jim snaží podstrčit nové partnery, které jim vybral počítač.
Najdou k sobě znovu cestu i přes překážky, nebo je nešťastná láska zahubí?
Hodnocení: Párala jsme nedávno probírali ve škole a protože ho naše češtinářka vychvalovala až do nebes, řekla jsem si proč to nezkusit a něco si od něj nepřečíst.
Tato knížka se čte docela dobře, jen mi chvíli trvalo než jsem si zvykla na styl psaní, který se v moderní literatuře nevyskytuje.
Vadí mi jedna zásadní věc - všichni hrdinové knihy mají pocit, že výběr partnera přes počítač je naprosto normální a že lidé se už nemají seznamovat normálně. Je to sice žánr sci-fi, ale i tak mi to přišlo dost zvrhlé.
Nejsem si úplně jistá jestli si od Párala ještě něco přečtu. Jaké máte zkušenosti s knížkou Vy? Líbila se Vám, nebo ne?
Děkuji za přečtení a komentáře, Vaše Eliss ♥
Výsledek obrázku pro romeo a julie 2300
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Čtete knihy?

Ano 91.5% (182)
Ne 8.5% (17)

Komentáře

1 Svačinka Svačinka | E-mail | Web | 22. dubna 2017 v 14:56 | Reagovat

Hm... knihu jsem nečetl a asi vynechám. Ne že bych sci-fi neměl rád - naopak! Ale radši zůstanu u klasiky Romeo a Julie. Tu mám vcelku chuť si přečíst! Každopádně děkuji za inspiraci.
Měj krásný víkend,
Sváča

2 Bianca Bianca | Web | 22. dubna 2017 v 14:58 | Reagovat

To znie ako veľmi dobrá kniha! Tak zaujímavá! :) I keď knihy nečítam, táto vo mne niečo vzbudila.

3 moje-farby moje-farby | Web | 22. dubna 2017 v 17:39 | Reagovat

Jaký štýl písania tam je?
Mňa totiž ten obsah celkom zaujal, ale ak je písaná tak ako klasický Rómeo a Júlia... tak určite po knihe ani nesiahnem...

4 Axina Axina | Web | 22. dubna 2017 v 18:05 | Reagovat

Eliss, já ti děkuji, konečně vím o čem ta kniha je :-) Mám ji v knihovně nejmíň 30 let. Vždycky jsem měla ráda sci-fi, ale takové, které je spíš založeno na vědeckých objevech a na kontaktech s cizími civilizacemi. Mám téměř kompletní seriál Star Trek na DVD.
Sci-fi, které popisuje nějakou slepou vývojovou etapu lidské civilizace v budoucnosti, ráda nemám. A tohle bude zřejmě i Romeo a Julie 2300. Mám o vývoji lidstva optimističtější představy. Tím spíš, že jsem programátorka. Počítače jsou výkonné stroje na zpracování dat, nic víc. Řekla bych, že jsou některými lidmi démonizované. Když už sci-fi o vztahu lidí v budoucnosti, tak Robert Heinlein: Dveře do léta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dve%C5%99e_do_l%C3%A9ta
Doporučuji :-)

5 Marie Marie | Web | 22. dubna 2017 v 22:10 | Reagovat

Námět zajímavý, ale sci-fi mě nebere a už vůbec ne čeští autoři :/

6 newsfromnature newsfromnature | E-mail | Web | 22. dubna 2017 v 22:16 | Reagovat

Nečetla jsem, ale zní to velmi zajímavě. Je ovšem pravda, že Romeo a Julie je prostě jen jednou!

7 dinosaurss dinosaurss | Web | 22. dubna 2017 v 23:18 | Reagovat

Osobně jsem ji nečetl a ani jsem o ní neslyšel, takže je to pro mě taková novinka. Myslím, že je to zajímavě podáno - klasický příběh Romea a Julie přenesen do budoucnosti s novými prvky, to zní hodně poutavě!! Podle mě to může být rozhodně typ knížky, který stojí za přečtení. :-)

8 MarijaKes MarijaKes | Web | 23. dubna 2017 v 9:20 | Reagovat

Knihu jsem nečetla, ale ke tvé poznámce, že ti přijde zvrhlé seznamování přes počítač asi toto. Už dneska lidi sedí většinou u počítače a osobní kontakty se skoro omezují. Lidi se domlouvají jen přes počítač. A kolik je na netu seznamek. A vlastně každý, kdo se chce takto seznámit nebo ani třeba nechce, jen si chce pokecat, hledá spřízněnou duši podle nějakých parametrů. Už to není vůbec o osobním prožitku s tím člověkem. Neříkám, že se tak seznamují všichni, ale stává se to fenoménem dnešní doby. A vývoj jde dopředu mílovými kroky. Sice rok 2030 je už za humny a tak rychle se Páralova "předpověď" nesplní.....Ovšem mnohé sci-fi představy minulosti jsou ověřenou pravdou a skutečností.   Pro mladou generaci je osobní počítač, mobil...naprostou samozřejmostí. Pro mne v tom věku to byla opravdu hluboká utopie. A to mi je "teprve" šedesát.

9 M' M' | Web | 23. dubna 2017 v 10:27 | Reagovat

Tohoto autora neznám, ale kniha vypadá zajímavě :)

10 whiskyandmolly whiskyandmolly | Web | 23. dubna 2017 v 11:58 | Reagovat

nenávidím kurta cobaina, jeho život a celou tu podělanou nirvanu

11 *Mushroom* *Mushroom* | Web | 23. dubna 2017 v 14:05 | Reagovat

Tak to slyším poprvé. Námět mi přijde celkem zajímavý, i když já teda na sci-fi moc nejsem a už vůbec ne na romantické sci-fi .. a už vůbec ne na české romantické sci-fi :D

12 Katka Katka | Web | 23. dubna 2017 v 14:38 | Reagovat

Párala si ze školy trochu i vybavuji, ale tuhle knihu vůbec ne a musím říct, že mě podle popisu poměrně zaujala, sci-fi mám ráda jak která, ale romány poměrně vyhledávám, takže když budu mít možnost určitě ji dám šanci, díky za tip :)

13 stuprum stuprum | Web | 23. dubna 2017 v 14:49 | Reagovat

Romeo měl zálusku na Patricii, když ještě chodil na střední. Ale pak potkal Julii...

14 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 23. dubna 2017 v 17:09 | Reagovat

Ne, nic jsem od Párala nečetla. Jinak sci-fi mám docela ráda, ale nevím, jak by se mi líbilo sci-fi s milostnou tématikou.

[10]: Ale tenhle článek není o Nirvaně.

15 Denia Denia | Web | 23. dubna 2017 v 18:20 | Reagovat

Já jsem doposud od Párala nic nečetla, takže nemůžu posoudit. Nevím, jestli by mě tenhle styl bavil, sci-fi moc nemusím :)

16 Yveta Yveta | Web | 23. dubna 2017 v 20:26 | Reagovat

Eliss,knihu jsem nečetla a asi by na mě působil smutně fakt,že výsledky nějakého testu osobnosti rozdělí dva,kteří se milují.Važme si toho,že máme možnost svobodného výběru a budem doufat,že něco takového zůstane jen v oblasti sci-fi :-).S mou povahou,kdybych knížku číst nemusela-odložila bych ji :-)

17 Fredy Fredy | Web | 23. dubna 2017 v 23:25 | Reagovat

děkuji za přání, moc mě to potěšilo :-)

18 Jitka Jitka | Web | 24. dubna 2017 v 7:27 | Reagovat

Knihu mám doma,četa jsem ji už dávno a děkuji za připomenutí obsahu.Vyhledám si ji a uvidím,jaký dojem na mě udělá po letech.

19 Siginitou Siginitou | E-mail | Web | 24. dubna 2017 v 10:22 | Reagovat

Vypadá velmi dobře, jsem na ní zvědavá takže si ji asi přečtu :)

20 Milah Milah | 24. dubna 2017 v 13:28 | Reagovat

Od Párala jsem kdysi dávno četla Milenci a vrazi. Abych pravdu řekla, neudržela se mi ani v srdci a ani v mozku :D Párala jsem nikdy moc nepochopila. Nevím, asi tento spisovatel není nic pro mě. Vím, že mám nějakou jeho tvorbu v e-knihách, kde je v jednom souboru snad sto knih, ale pouštět se do toho nebudu. Nemám ráda e-knihy :D A konkrétně tato knížka má docela zajímavý námět, ale prostě si nemyslím, že patřím do cílové skupiny.

21 pihovatá vopice pihovatá vopice | Web | 24. dubna 2017 v 14:12 | Reagovat

Konečně můžu napsat že jsem taky něco z toho tvého seznamu četla.

22 Felix Felix | E-mail | Web | 24. dubna 2017 v 21:44 | Reagovat

Ehm, no. Nabízí se mi ještě myšlenka, že kvantová výpočetní technika by mohla zvládnout zajistit i první, dokonalé a trvalé zamilování do toho elektronicky vybraného partnera a zabránit třeba dalšímu. No, to by ale už asi nevládli lidé, ale stroje, že jo... :D Ikdyž spoustu průserů by si člověk nemusel projít a soustředit tu energii jiným směrem. Teda možná. Spíš asi utopie :D Konec konců i já mám radši ten "přirozený výběr". ;) :P

23 Dulce Nika Dulce Nika | Web | 24. dubna 2017 v 22:15 | Reagovat

Rómeo a Júlia je super, už mám na wishliste, ešte spraviť čím skôr skúšky, nech môžem čítať :)

24 Chie Chie | Web | 25. dubna 2017 v 14:47 | Reagovat

podle me Paral sedi jak komu. On psal nejenom sci-fi, ale i experimentalni prozu, takze s nim jeho dila nejsou uplne jednoducha

25 Vanessas Vanessas | Web | 26. dubna 2017 v 13:12 | Reagovat

vypadá to dobre a má to cenu si prečítať aj keď romány nemusím... určite zajdem do knižnice a popýtam sa na ňu či ju majú 😊

26 gitty93 gitty93 | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 20:27 | Reagovat

zvrhlé? mně to nepřijde tak divné. Když ti může vybrat partnera někdo jiný, tak proč ne počítač? A to že ti vybere partnera někdo jiný přece není nic divného :P

27 gitty93 gitty93 | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 20:28 | Reagovat

[26]: a nebo jsem tu větu špatně pochopil :D no jo to se stane

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Výsledek obrázku pro kniha ti sluší