Leden 2011

Špenátová pizza po česku

1. ledna 2011 v 14:29 | Eliss |  Recepty
Potřebujeme:
Na těsto: 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí ( 1/2 balíčku ), 1/2 KL cukru, 2 PL olivového oleje, 100 ml vlažné vody, 1 KL sušeného oregana, 1/2 KL soli
Náplň: 1 balíček mraženého sekaného špenátu, může být i protlak 400 - 450 g, 200 g vařeného uzeného masa, česnek, sůl, strouhanka, 200 g eidamu 45%
Jak na to:
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj dáme cukr, rozdrobené kvasnice, malinko vody, promícháme a kvásek necháme vykynout. Můžeme udělat i zvlášť do hrnečku, jak je kdo zvyklý. Pak přidáme sůl, olej, oregano a zaděláme 100 ml vlažné vody. Těsto dost dlouho a pořádně propracováváme, až je úplně hladké. Přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo. Trvá to asi 30 - 60 minut, až zdvojnásobí objem. Mezitím rozehřejeme špenát, pokud možno ho co nejvíce zbavíme vody, přidáme česnek, přisolíme, případně zahustíme trošku strouhankou a zamícháme drobně pokrájené uzené maso. Pozor se solí, maso je dost slané. Vykynuté těsto rozválíme na namazaný plech úplně do tenka, potřeme připraveným špenátem, okraje pomastíme olejem a ješte necháme tak 10 minut kynout. Potom posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a pečeme v co nejvíce rozpálené troubě - max. asi 250°C, 10 - 12 minut. Jde to velmi rychle!

Příloha: dobré bílé vínko