Humrová polévka

14. března 2010 v 15:31 | Eliss |  Recepty
Potřebujeme:
Vývar: 500 g humřích klepet a krunýře, 2 šalotky, 2 celerové řapíky, 1 mrkev, 2 rajčata, kousek feferonky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, špetka cukru, 1 snítka tymiánu, 2 cl koňaku, asi 1 l vody Na čistění vývaru: 1 svazek polévkové zeleniny, 150 g bílého tresčího filé, 2 bílky
Vložka: 100 g humřího masa nebo masa mořského ďasa, 2 lľíce na kostičky nakrájeného rajčete

Jak na to:
Humří klepeta a krunýř opláchneme a rozdrtíme na kousky. šalotku oloupeme. Zbývající zeleninu omyjeme a včetně cibule nadrobno nakrájíme. V kastrolu rozehřejeme olej. Zeleninu opečeme s výjimkou rajčat. Přidáme humří klepeta a krunýř. Osolíme a opepříme. Ochutíme tymiánem a koňakem a dusíme. Přidáme rajčata a přilijeme tolik vody, aby přísady byly zalité. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1 hodinu. Polévkovou zeleninu a rybí filé nadrobno nakrájíme. Obě přísady rozmixujeme a přimícháme lehce roząlehané bílky. Uložíme na 1 hodinu do chladničky. Humrový vývar procedíme přes síto. Humří klepeta, krunýř a zeleninu na sítě vymačkáme. Vývar necháme vychladnout. Připravenou vychlazenou hmotu z filé rozmícháme ve vývaru a pozvolna přivedeme k varu. Jakmile vyplave na povrch bílá pěna, teplotu snížíme a vývar necháme 30 minut táhnout pod bodem varu. Síto vyloľíme mulem. Vývar zvolna přecedíme a necháme okapat, usazeninu vąak nevymačkáváme, aby se vývar nezkalil. Vývar trochu povaříme. Humří maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Vložíme do vývaru a vaříme 2-3 minuty.
Podáváme s rajčaty nakrájenými na kostičky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Výsledek obrázku pro kniha ti sluší