Humrová polévka

14. března 2010 v 15:31 | Eliss |  Recepty
Potřebujeme:
Vývar: 500 g humřích klepet a krunýře, 2 šalotky, 2 celerové řapíky, 1 mrkev, 2 rajčata, kousek feferonky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, špetka cukru, 1 snítka tymiánu, 2 cl koňaku, asi 1 l vody Na čistění vývaru: 1 svazek polévkové zeleniny, 150 g bílého tresčího filé, 2 bílky
Vložka: 100 g humřího masa nebo masa mořského ďasa, 2 lľíce na kostičky nakrájeného rajčete

Jak na to:
Humří klepeta a krunýř opláchneme a rozdrtíme na kousky. šalotku oloupeme. Zbývající zeleninu omyjeme a včetně cibule nadrobno nakrájíme. V kastrolu rozehřejeme olej. Zeleninu opečeme s výjimkou rajčat. Přidáme humří klepeta a krunýř. Osolíme a opepříme. Ochutíme tymiánem a koňakem a dusíme. Přidáme rajčata a přilijeme tolik vody, aby přísady byly zalité. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1 hodinu. Polévkovou zeleninu a rybí filé nadrobno nakrájíme. Obě přísady rozmixujeme a přimícháme lehce roząlehané bílky. Uložíme na 1 hodinu do chladničky. Humrový vývar procedíme přes síto. Humří klepeta, krunýř a zeleninu na sítě vymačkáme. Vývar necháme vychladnout. Připravenou vychlazenou hmotu z filé rozmícháme ve vývaru a pozvolna přivedeme k varu. Jakmile vyplave na povrch bílá pěna, teplotu snížíme a vývar necháme 30 minut táhnout pod bodem varu. Síto vyloľíme mulem. Vývar zvolna přecedíme a necháme okapat, usazeninu vąak nevymačkáváme, aby se vývar nezkalil. Vývar trochu povaříme. Humří maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Vložíme do vývaru a vaříme 2-3 minuty.
Podáváme s rajčaty nakrájenými na kostičky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama